Chinese authorities have requested a list of Norwegian producers who wish to export live seafood, including brown crab, to China.

Det er to kriterier som må tilfredsstilles før eksport av levende arter kan gjennomføres i praksis. For det første må arten offisielt bli ført på listen over godkjente arter. Taskekrabbe er ikke oppført enda. Videre må produsent ha sendt informasjon til kinesiske myndigheter og være ført på denne listen.

Legg merke til at denne registreringen skiller seg fra registrering av matprodusenter som foregår i CIFER (Single Window). Produsenter som allerede er oppført på listen, trenger ikke registrere seg på nytt, da taskekrabbe er tilført til samtlige selskap. 

For selskaper som ikke er listeført og ønsker å registrere seg for levende sjømat til Kina kan dette nå gjøres ved å følge prosessen beskrevet her.

There are two criteria that must be met before the export of live species can be carried out in practice. First, the species must officially be listed among approved species. Brown crab is not yet listed. Additionally, the producer must have sent information to Chinese authorities and be listed.

Note that this registration is different from the registration of food producers that takes place in CIFER (Single Window). Producers already listed do not need to register again, as brown crab has been added to all companies.

For companies that are not listed and wish to register for live seafood to China, this can now be done by following the process described here.